החיסכון הכלכלי של בניה בעץ
מאת: אודי מסינגר, אדריכל ומנכ"ל חברת הבניה מסינגר– אדריכלות ובניה
תחום הבניה הפרטית בארץ הינו אחד התחומים המורכבים יותר בעולם הנדל"ן. מידי שנה, יותר ויותר אנשים מקבלים את ההחלטה לבנות בעצמם את ביתם ומצד שני, חברות בניה רבות מציעות מגוון פתרונות, חדשניים וגם ישנים, לניהול וביצוע של תהליך זה.
עבור הבונה הפרטי זהו תהליך לא פשוט. עליו לרכוש ידע רב לפני שהוא ניגש להרפתקה. אחת ההחלטות הנקראות בדרכו של הבונה היא האם לבנות את הבית בבניה קונבנציונאלית – בלוקים ובטון, או לפנות לתחום הבנייה הקלה, ובאופן ספציפי יותר "בנייה בעץ", כאלטרנטיבה המקבלת תאוצה בשנים האחרונות. במאמר זה אתן סקירה ואנפץ מיתוסים על ההיבטים הכלכליים של בניה בעץ.
בין האנשים הבונים בתים מעץ יש הטועים לחשוב כי בניה בעץ ה זולה יותר מבניה רגילה אך אין זה כך. סכומי הכסף אשר ייצאו מכיסו של הבונה יהיו די זהים גם בבניה בעץ וגם בבניה קונבנציונאלית, כאשר מדובר במחיר עלות למטר מרובע. זמן הבניה בבניה סטנדרטית ארוך ומצד שני, עלות חומרי הבניה בעץ מעט גבוהה יותר כך שהנושא די מתאזן.
אכן קיים חיסכון בבניה בעץ אך הוא בא לידי ביטוי בצורה אחרת. את אופן החיסכון נחלק לחיסכון בתהליך הבניה ולחיסכון בתקופת המגורים השוטפת בבית.
תהליך הבניה:
זמן בניה
ראשית, נתחיל בחיסכון המשמעותי ביותר הבא לידי ביטוי ב'זמן'. תהליך בניה של בית פרטי, לאחר ששלב התכנון וההיתרים הסתיים, אורך כשנה בבניה סטנדרטית ואילו מעץ, אורך כמחצית מהזמן. נתונים אלו מתייחסים לבית בגודל של 200 מ"ר. כלומר, בונה הבית יוכל להיכנס לביתו כחצי שנה מוקדם יותר לפחות ובכך לחסוך חצי שנה של שכירות או משכנתא אשר משולמת במקום מגוריו. דמי שכירות ממוצעים למשפחה הינם כ- 5,000 ₪ לבית בגודל של 150 מ"ר. ועל כן, בונה הבית חוסך כאן חיסכון משמעותי.
החיסכון – 30,000 ₪ לפחות
אלמנט נוסף בעובדה שחיסכון בזמן חוסך כסף הינו הנושא של היעדר מהעבודה. בתהליך הבניה, על בונה הבית להקצות זמן ניכר מזמנו האישי לטובת ניהול הבניה ולקיחת חלק בתהליך. עוד לא נתקלתי בבונה בית אשר נמנע מלהגיע לשטח לפחות פעם בשבוע. בונה הבית נאלץ להפחית מעבודתו ובכך להינזק כלכלית בשכרו. אם בונה הבית הינו בעל עסק, הנזק הכלכלי גדול יותר. בממוצע, בונה הבית מאבד יום עבודה מלא בשבועיים. בבניית בית סטנדרטי מדובר על 28 ימי עבודה שהן קצת יותר מחודש עבודה סטנדרטי. ממוצע שכר חודשי במשק לחודש הינו כ- 8,500 ₪. מכאן ניתן להניח שבונה הבית מפסיד ימי עבודה או חופשה בשווי של 10,000 ₪ עבור בניית הבית הסטנדרטי ואילו בבנייה בעץ יחסוך כמחצית.
החיסכון – 5,000 ₪
תכנון אדריכלי ורישוי
ניתן גם לחסוך בעלויות התכנון ע"י שיתופי פעולה הקיימיים בין חברות הבניה הקלה לאדריכלים.
החיסכון - עד 15,000 ₪
טעויות ושינויים
חיסכון נוסף בתהליך הבניה, אשר לא ניתן לכמת לסכום מדויק, הוא חיסכון בעלויות של טעויות ושינויים. שינויים בבניה פרטית הן דבר שבשגרה היות והרבה פעמים, כאשר האדם עומד בתוך השלד של הבית, יש לו יותר פרספקטיבה למרחבים. שינויים אלו מאלצים אותנו לחזור מספר צעדים אחורה ולתקן את הסטייה. בבניה סטנדרטית (בטון) אנו שוברים, הורסים ובונים מחדש את החלק שלא נבנה כהלכה. בבניה מעץ, ניתן למחזר את חומרי הגלם ולמעשה לתקן את הטעות תוך שימוש חוזר כמעט מלא של החומרים.
החיסכון נע בין 5,000 ₪ ל- 10,000 ₪ בחומרי גלם.
איכות בניה גבוהה ללא תוספת תשלום
על מנת להגיע לאותה רמת בידוד הקיימת בבית מעץ יש להשקיע בבלוקים מבודדים , ועדיין ההתנגדות הטרמית תהיה נמוכה יותר מזו שנגיע בקיר המבוסס על שלד עץ. קיר זה כולל גם בידוד באמצע (צמר זכוכית בעובי 10 ס"מ ), עוד מרווח אויר התורם גם הוא לבידוד, גבס, פלטות OSB וחיפוי חיצוני של עץ או קלקר (במקרה של גמר טיח) מביאים אותנו לרמת בידוד מהגבוהות בעולם הבניה .
החיסכון מתחיל מ 10,000 ש"ח לבית של עד 200 מ"ר
אם נשכלל את כל האלמנטים שניתן לחסוך בהם בבניית בית מעץ, בשלב תהליך הבנייה, נגיע לחיסכון של כ- 65,000 ₪. לא רע!
חיסכון בתקופת המגורים:
בידוד
חברות המתמחות בבניה בעץ מדברות הרבה על החיסכון שבבידוד. אמנם החיסכון בכסף אינו עצום, אך חשוב לציינו. כיום משפחה ממוצעת מוציאה על חימום וקירור הבית כ- 4,000 ₪ בשנה. באחוזים ניתן לחסוך בין 60% ל70% כלומר חסכון שנתי ממוצע של 2,500 ₪. לכולנו ברור שהמוליכות התרמית של בית מבלוקים או מתכת תהיה גבוהה מאוד. לעומת המוליכות התרמית של אותו הבית הבנוי משלד עץ. דבר המאפשר לשמור באופן טבעי על טמפרטורה נעימה לאורך זמן. הממוצע של החיסכון בהוצאת החשמל על קירור וחימום הבית עומד על בין 60% ל- 70%.
חיסכון שנתי ממוצע – 2500 ₪
מיחזור מים
אחד המאפיינים של בניה ירוקה אשר מהווה חיסכון משמעותי בתקופת המגורים השוטפת הוא התקנת מערכת מיחזור מים. מערכת זו אחראית לנצל את השימוש במים לטובת השקיית הגינה. על פי הנתונים של "מים אפורים– האתר הישראלי למחזור מים", כל משפחה (בגודל של 5 נפשות) צורכת בממוצע 800 ליטר מים ביום, כולל השקיה. מערכת מיחזור המים חוסכת כ- 40% מהתצרוכת היומית. החיסכון הכספי הוא גדול יותר מ- 40% עקב גבייה מיסים גבוהה יותר ככל שהתצרוכת גדלה.
חיסכון שנתי – 1900 ₪
הרחבות בניה
בונה הבית הפרטי נוהג לעיתים להרחיב את הבניה – להוסיף קומה או חדרים, להגדיל את המרחב וכדומה. כפי שציינו, כל תהליך של בניה בעץ יהיה קצר בהרבה מתהליך של בניה סטנדרטית כך שהמשפחה אשר תיאלץ להיעדר מהבית עקב השיפוץ, תצטרך לשהות הרבה פחות זמן בחוץ. לעיתים גם לא תצטרך לפנות כלל. בנוסף, כאשר מרחיבים בית הבנוי מעץ, ניתן למחזר חלק ניכר מהחומרים וגם כאן שוב אנו חוסכים.
חיסכון צפוי למ"ר של הרחבה - 300 ₪ למ"ר
לסיכום, קיימים עוד מגוון רחב של אלמנטים בהם אנו חוסכים כאשר אנו בונים בית מעץ, אך קשה לכמת אותם. לדוגמא – חיסכון בהוצאות פינוי זבל בתהליך הבניה או חיסכון בתחזוקה השוטפת של הבית. נתונים אלו בהחלט מהווים משקל בקבלת החלטה על סוג הבניה שאליו ניגשים.
אודות אודי מסינגר
אודי מסינגר הינו המנכ"ל והבעלים של חברת מסינגר בניה ואדריכלות בע"מ. מסינגר הינה חברה המתמחה בתכנון ובניה של בתים פרטיים, תוספות בנייה, פרגולות, צימרים, דקים ועוד. במהלך השנים, רכשה לעצמה חברת מסינגר את המעמד של חברה המתמחה בבניה בעץ הן מבחינת הידע של בעליה והן מבחינת הניסיון. השילוב של הכשרה מקצועית בתחום האדריכלות והניסיון הרב של בניה בארץ ובארצות הברית, מאפשר לאודי מסינגר להתמקד בשמירה מוחלטת על לוחות זמנים והתקציב, אשר נקבעו מראש.
אם ברצונך לבנות את בית העץ שלך צור איתנו קשר לקביעת מועד פגישה